Wegen naar Santiago
Christina Bloem, Jacques Huinck, Jos Habets en Ben van Rooij
De pelgrimage naar Santiago de Compostella bestaat al sinds in de vroege middeleeuwen de reconquista op gang kwam. Op schilderijen van pelgrims uit de late middeleeuwen zijn deze gemakkelijk te herkennen aan de Jacobsschelp op hun hoed. Met de pelgrimage kon de straf voor zonden worden verminderd of worden uitgewist, zowel tijdens het leven als na de dood. De gelovigen uit heel Europa trokken via verschillende wegen op naar de stad van Sint Jacob met de ster. De weg van de pelgrims uit Noord- en West-Europa liep via Bayonne, maar pelgrims uit Zuid- en Oost-Europa liepen via Barcelona of Valencia naar Santiago en die uit het Zuiden van Spanje weer via andere routes. Langs deze wegen groeiden de stadjes en steden. Met de secularisatie taande de belangstelling voor deze pelgrimage en raakten vele wegen overwoekerd. Aan het eind van de twintigste eeuw nam de belangstelling voor deze pelgrimage weer toe, niet alleen omdat schijvers als Cees Noteboom de landschappen, de architectonische juweeltjes en de uitstervende bevolking van de binnenlanden van Spanje meesterlijk beschreef, maar ook omdat het thema van de pelgrimage naar Santiago perfect past in de wereld van schrijvers die New Age en Magisch Realisme aanhangen. Zo hebben velen in de afgelopen 25 jaar de pelgrimage naar Santiago ontdekt, niet zozeer als middel om van zonden verlost te worden, dan wel om met jezelf in het reine te komen, andere mensen te ontmoeten, met vrienden langs een mooie route te wandelen, af te vallen of om een peesontsteking te krijgen.
Vanavond belichten vier van onze leden de wegen aar Santiago. Jos Habets vertelt over de geschiedenis van de pelgrimage naar Santiago, Christine Bloem over de verschillende wegen die in Spanje naar Santiago leiden, Jacques Huinck over de belevenissen onderweg en Ben van Rooij over zijn ervaringen met pelgrims als hospes in een van de vele refugios langs de weg. Allen kennen het onderwerp waarover zij spreken uit eigen ervaring.
Op zaterdagochtend met een cultuurhistorische wandeling rond Houthem, waar de kluizenaar St. Gerlachus in de 12e eeuw in een holle eik woonde. De plek werd al kort na zijn dood een pelgrimsoord en is nu nog steeds een overnachtingsplek op de route naar Santiago de Compostella en ‘s avonds met twee pelgrimsfilms van Leo Baeten.
Aan het eind van de zondagmiddag vertellen drie pelgrims (Jos Solberg, Leo Baeten, en Henk Erinkveld) over hun ervaringen onderweg, waarbij het Duo Ultreya de bijeenkomst met Caminoliederen opluistert. Hierna is er een pelgrimsmaaltijd in de refter van het klooster van Wittem en ‘s avonds brengt dit duo samen met het gezelschap Pandora specifieke Jacobsmuziek, waarbij een verteller je laat kennismaken met vreugde en leed, toewijding en spot, lusten en lasten van de middeleeuwse pelgrim.