De huidige staat van de mensenrechten in Spanje houdt nauw verband met de wijze waarop na de dood van Franco de overgang naar de democratie vorm heeft gekregen en met het aanblijven van de franquistische politieke klasse.
Voor de meeste Europeanen bleven de problemen in de Spaanse maatschappij verborgen, maar door de gebeurtenissen rond het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid zijn ze aan het licht gekomen:
- Het hardnekkig trouw blijven aan het fascisme en de onschendbaarheid van extreem rechts
- De manipulatie van de media
- De repressie van de vrije meningsuiting (rappers, etc)
- Het gevangen houden van de maatschappij en haar politici voor misdaden die niet hebben plaats gevonden (opstand, rebellie en het gebruik van geweld)
Niemand weet op dit moment een oplossing om uit deze situatie te komen. In de komende maanden kan er van alles nog gebeuren. Rosa zal ons een heel actueel verhaal vertellen.
Rosa Sanchez Salgado werkt sinds 2010 als universitair docent bij de vakgroep Politieke Wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor heeft ze Europese politiek en Openbaar Bestuur gedoceerd aan verschillende Franse universiteiten, waaronder aan de SciencePo te Parijs.